Help

In welke gebieden zijn de wandelroutes beschikbaar?

De wandelroutes zijn beschikbaar in Nederland en Belgie. De dekking van de routes is nog enigzins beperkt. De routes komen van OpenWandelKaart.nl.

Waarom zijn niet alle routes beschikbaar? Kan ik zelf routes toevoegen?

De routes op OpenWandelKaart.nl (en dus op HikeNode) worden onderhouden op OpenStreetMap.org. De routes zijn door vrijwilligers toegevoegd, maar het netwerk is nog niet compleet. Ook jij kan routes toevoegen. Meer informatie hierover is te vinden op WikiProject Nederland Wandelroutes.

Kan ik een knooppunt label aantikken?

Ja. De iets grotere kooppunten (in het midden van het scherm) kun je aantikken. Deze worden in HikeNode labels genoemd en worden apart geladen. Je kunt labels laden door in de actie-balk bovenin beeld op verversen te klikken. Bij het opstarten worden deze labels geladen indien gewenst (dit kun je aan/uitzetten bij instellingen).

Als ik zo’n speciaal knooppunt label aantik, zie ik drie knoppen verschijnen. Wat doen deze knoppen?

De auto start de auto-navigatie naar het wandelknooppunt. Het wandelende mannetje start de wandel-navigatie naar het wandelknooppunt. Het stilstaande mannetje start de streetview bij het knooppunt.

Is streetview overal beschikbaar?

Niet overal, maar wel op veel plaatsen. Je kunt het uitproberen door op een knooppunt label te klikken en daarna op het stilstaande mannetje. Als na enige tijd het scherm alsmaar zwart blijft, is streetview niet beschikbaar.

Er zijn drie verschillende kleuren routes. Wat betekenen de kleuren?

De groene routes zijn de Lange Afstands Wandelpaden (LAW). De blauwe routes zijn de routes van het wandelknooppunten netwerk. De rode routes zijn lokale wandel-routes.

Is er ook satelliet weergave beschikbaar?

Ja. De knop Menu Kaart soort schakelt tussen de normale kaart en de satelliet kaart.

Worden de routes op mijn telefoon opgeslagen (caching)?

Ja. Het cachegeheugen voor de routes kan binnen HikeNode gewist worden via Menu Instellingen Cachegeheugen wissen. Het is goed om dit af en toe te doen; hierdoor zie je eventuele verbeteringen in het route netwerk. De locatie van het cachegeheugen voor de routes is /sdcard/osmdroid/tiles/Wandel.

21 Reacties to “Help”

 1. Jan Says:

  Een erg leuke app!

  Op mijn 10″ tablet (Asus transformer) laat hij de kaart op hele scherm zien, maar de wandelroutes staan alleen op het middengedeelte ingetekend.

 2. alexvanderlinden Says:

  @Jan
  Bedankt voor de feedback. Ik ben sinds kort ook de gelukkige eigenaar van de asus transformer en had het ook gezien. Dit staat om mijn lijstje van verbeterpunten.

 3. tamme Says:

  Jammer dat niet Openstreetmaps gebruikt wordt als achtergrond. Ik ben niet altijd online, en Openstreetmaps kan ik wel offline gebruiken i.t.t. Googlemaps.

 4. Elisee Says:

  ik kan geen kaart openen op mijn samsung android daardoor kan zelfs geen route samenstellen wat doe ik fout de open wandelkaart.nl opent niet

 5. fam. van der Ven Says:

  Als ik de knooppunt label aanklik, verschijnt er helaas niets.

 6. fam. van der Ven Says:

  Helaas, ook na meerdere keren tikken, in. – en uitzoomen op zowel Samsung als HTC werkt het niet 😦

 7. Loek van Hoek Says:

  Ik wil het Pelgrimspad lopen, kan ik deze LAW route offline volgen? Zo ja, hoe kan ik deze route binnenhalen in Hikenode?

 8. Frank Kraak Says:

  Handige app.
  Alleen zijn de knooppunt labels op mijn Galaxy S4 zo klein dat ik de cijfers niet kan lezen. (bijv. 51, 52, 53, 54 en 11 bij Hilvarenbeek).
  De keuze voor grote labels helpt niet. Alléén een aantal labels wat zuidelijker worden dan groter weergegeven. Jammer, want nu moet ik nog met een kaart op pad.

 9. Esther Says:

  Ik ben zeer tevreden over deze app! Alleen wel jammer dat ik zelf geen route kan uitstippelen Door middel van de knooppunten. Verbeter tip!

 10. Sjaan van Agtmaal Says:

  Ik gebruik deze app voor het Pieterpad. Helaas zijn de wijzigingen zoals vermeld in de laatste uitgaven van de Pieterpad boekjes niet verwerkt in de routes op hikenode en dat is erg jammer. Als je er niet op kunt vertrouwen dat de getoonde route goed is, heb je er in feite niets aan… Terwijl het op zich allemaal erg goed werkt!

  • alexvanderlinden Says:

   Dag Sjaan. De routes op HikeNode worden onderhouden op OpenStreetMap.org. Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Ook jij kan routes wijzigen. Meer informatie hierover is te vinden op WikiProject Nederland Wandelroutes.

 11. Peter Elderson Says:

  OSM is heel goed bijgehouden, maar openstreetmap ververst al jaren niet meer. Ik ben erachteraan gegaan wie daar iets aan kan doen, maar dat loopt dood. Gaat niet meer gebeuren. Het alternatief is veel beter: waymarkedtrails https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=13!52.0377!4.6424
  Die wordt elk kwartier ververst vanuit OSM. Dekking is wereldwijd. Suggestie: stap voor deze app over op waymarkedtrails. Laatst had ik hetzelfde met Afstandmeten.nl, die routing site is inmiddels overgestapt.

 12. Peter Elderson Says:

  Ik ben bezig de osm nl wandelwiki aan te passen. Die verwijst nu naar HikeNode als mobiele toepassing. Vanwege het gebruik van de inmiddels al jaren verouderde openwandelkaart zal ik de verwijzing naar hikenode weg moeten halen tenzij er konkreet uitzicht is op vernieuwing. Openwandelkaart op zich is in de tekst al vervangen door waymarkedtrails (voorheen lonvia map).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s